Newsletter

Εγγραφείτε στo newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του συλλόγου.

Σύνδεση

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ, ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΟ ΝΟΤΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Share

Κρήτες της Κωνσταντινούπολης

Share

Οι τελευταίοι υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης (από Ν.Γ.)

Η 29 Μαϊου αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία μας, αφού όπως μας έμαθαν στο σχολείο οι διδάσκοντες την ιστορία, σαν σήμερα ηΚωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων του σουλτάνου Μωάμεθ Β' του Πορθητή, ύστερα από έναν άνισο και ηρωικό αγώνα και πολιορκία ενός έτους από τις ορδές των Τούρκων.
Όλοι ξέρουμε ότι οι Τούρκοι μπήκαν από την Κερκόπορτα, τη γνωστή φράση Η Πόλις εάλω, ότι ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έπεσε ηρωικά μαχόμενος και ότι η Πόλη στη συνέχεια λεηλατήθηκε αβασάνιστα από τους Τούρκους και οι περισσότεροιΒυζαντινοί σφαγιάστηκαν.
Αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι οι τελευταίοι υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης ήταν Κρητικοί υπό την ηγεσία του Σφακιανού ναύαρχου και πλοιοκτήτη Μανούσου Καλλικράτη από τα Σφακιά.
Ο Δρουγγάριος Μανούσος Καλλικράτης λοιπόν ηγήθηκε το Μάρτιο του 1453 σώματος Κρητικών εθελοντών πολεμιστών που προσέτρεξαν στην Κωνσταντινούπολη για βοήθεια προς την άλλοτε κραταιά πρωτεύουσα του Βυζαντίου.
Ο Καλλικράτης ξεκίνησε από τα Σφακιά το Μάρτιο του 1453 στα 80 του χρόνια επικεφαλής εκστρατευτικού σώματος 1500 Κρητικών, όχι μόνο από τα Σφακιά, αλλά από όλη την Κρήτη για ανακούφιση και ενίσχυση των πολιορκημένων Βυζαντινών, που ήδη υπέφεραν πολύμηνη τουρκική πολιορκία.
Ξεκίνησαν στις 18 Μαρτίου 1453 από τη Σούδα με 5 καράβια, εκ των οποίων τα τρία ιδιοκτησίας του Καλλικράτη, που ήταν καπετάνιος και σε ένα από αυτά.
Στα υπόλοιπα καπετάνιοι ήταν ο Γρηγόρης Βατσιανός Μανάκης από τα Ασκύφου Σφακίων, ο Πέτρος Κάρχας ή Γραμματικός από την Κυδωνία Χανίων, ο Ανδρέας Μακρής από το Ρέθυμνο και ο Παυλής Καματερός από την Κίσσαμο. 
Όταν μπήκαν στα Δαρδανέλια βομβαρδίστηκαν από τους Τούρκους, αλλά είχαν ελάχιστες απώλειες, ενώ σε επόμενη ναυμαχία πλέον των 10 ωρών πνίγηκαν χίλιοι Τούρκοι παρά τα 12 γιουρούσια που είχαν κάνει ενώ και οι Κρητικοί έχασαν 600 άνδρες
Η συνολική ναυτική και στρατιωτική υποστήριξη των Κρητών έφτανε τα1500 άτομα και επάνδρωσαν τους 3 από τους συνολικά 112 οχυρωματικούς πύργους των τειχών της Πόλης στην είσοδο του Κεράτιουκόλπου δίπλα στη δεσιά της αλυσίδας.
Οι σπουδαίοι αυτοί πολεμιστές επέδειξαν τρομερό θάρρος, ανδρεία και παληκαριά και πολεμούσαν λυσσαλέα τους μαινόμενους Τούρκους, ακόμα και μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Οθωμανοί είχαν κατακτήσει ολόκληρη τηνΠόλη καταλύοντας κάθε εστία αντίστασης εκτός από τους πύργους του Βασιλείου, του Λέοντος, την Ωραία Πύλη και του Αλεξίου που κρατούσαν σθεναρή αντίσταση έχοντας εξολοθρεύσει αμέτρητουςΤούρκους.
Ο Μωάμεθ έμεινε εντυπωσιασμένος από την πολεμική ικανότητα των Κρητικών και τους πρότεινε να παραδοθούν στέλνοντας δύο πασάδες με λευκή σημαία,  αφού ο αγώνας τους ήταν ανώφελος πλέον, με τους δικούς του όρους.
Οι Καλλικρατιανοί δέχτηκαν να παραδοθούν με τον όρο ότι θα έφευγαν αλώβητοι, χωρίς να τους πειράξουν με τον οπλισμό τους, τα υπάρχοντά τους και τα καράβια τους.
Πράγματι οι Τούρκοι δεν τους πείραξαν και οι Κρητικοί παρέλασαν συντεταγμένοι μπροστά τους γεμάτοι περηφάνεια και με την ανωτερότητα του νικητή, εφόσον δεν ηττήθηκαν στο πεδίο της μάχης, πράγμα που τους το αναγνώρισε και ο Μωάμεθ. με δόξα και τιμή.
Από τους καπετάνιους μόνο ο Καλλικράτης επέζησε και στο ταξίδι της επιστροφής τιμονιέρης του καραβιού του ήταν ο Παναγής Χαλκούσης από το Χάνδακα
Όταν επέστρεψαν στην Κρήτη κατά τη διάρκεια των εορτασμών χορεύτηκε για πρώτη φορά ο θρυλικός χανιώτικος συρτός, ο πρώτος χορός της Κρήτης.
Αποχωρώντας οι Κρήτες μπήκαν σε δύο πλοία και έφυγαν για την Κρήτη, με την τιμή του τελευταίου ελληνικού σώματος που πολέμησε για την ελευθερία της μεγάλης πρωτεύουσας του Βυζαντίου.
Στο ταξίδι της επιστροφής θρυλείται ότι το ένα καράβι ναυάγησε ανοιχτά του Αγίου Όρους και οι εναπομείναντες επέτρεψαν το καλοκαίρι του1453 στην Κρήτη.
Κάποιοι θα πουν ότι φουσκώνεται κάπως το γεγονός και ότι μπλέκεται ο λαϊκός μύθος με την πραγματικότητα, αλλά τα γεγονότα τα επιβεβαιώνει οΓεώργιος Φραντζής, φίλος και σύμβουλος του Παλαιολόγου και πρωτοβεστιάριος στην Πόλη γράφοντας:
 «Όταν μπήκαν οι εχθροί στην πόλη, έδιωξαν τους χριστιανούς που είχαν απομείνει στα τείχη με τηλεβόλα, βέλη, ακόντια και πέτρες. Έτσι, έγιναν κύριοι ολόκληρης της Κωνσταντινούπολης, εκτός των πύργων του Βασιλείου του Λέοντος και του Αλεξίου, τους οποίους κρατούσαν οι εθελοντές από την Κρήτη που πολέμησαν σαν λιοντάρια και σκότωσαν πολλούς Τούρκους. Βλέποντας το πλήθος των εχθρών που είχαν κυριεύσει την Πόλη, δεν ήθελαν να παραδοθούν αλλά έλεγαν ότι προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να ζήσουν. Κάποιος Τούρκος ειδοποίησε τότε το σουλτάνο για την ηρωική άμυνά τους κι εκείνος συμφώνησε να τους επιτρέψει να φύγουν με τα πλοία και όλα τα πράγματα που είχαν μαζί τους». Θέλοντας να δείξει στους δικούς του στρατιώτες ότι η αφοσίωση στο καθήκον και η αυτοθυσία αμείβεται, ώστε να παραδειγματιστούν.

Άλλωστε και οι Τούρκοι ήθελαν να πλιατσικολογήσουν εφόσον είχαν καταλάβει την Πόλη και δε θα διακινδύνευαν τη ζωή τους για μερικά όπλα που θεωρούσαν ασήμαντα και έτσι επέτρεψαν στους Καλλικρατιανούς να φύγουν αλώβητοι.
Προς τιμή του Μανούσου Καλλικράτη, δόθηκε το όνομά του σε ένα πολύ ιστορικό χωριό της επαρχίας Σφακίων, το ανατολικότερο στα σύνορα με το Ρέθυμνο, την μια είσοδο της επαρχίας που πολλές φορές κάηκε και πλήρωσε με πολύ αίμα τους αγώνες για την ελευθερία τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και στη γερμανική κατοχή.
Αυτό το χωριό είναι ο ιστορικός Καλλικράτης στα 540 μέτρα υψόμετρο στο οποίο έχει στηθεί ένα μεγαλοπρεπές μνημείο για το μεγάλο Μανούσο Καλλικράτη.
Συνολικά πίσω στην Κρήτη γύρισαν 170 από το αρχικό σώμα των πολεμιστών 
Δόξα και τιμή στον Μανούσο Καλλικράτη και τους συμπολεμιστές του.

Το μνημείο του Μανούσου Καλλικράτη στο ομώνυμο χωριό των Σφακίων.
 
 

Το πρόβλημα του νερού στο Ηράκλειο Κρήτης

Share

https://www.youtube.com/watch?time_continue=361&v=g-xy2EQ0N1Q

Εκκλησιές μικρά διαμάντια αγάπης και ομορφιάς, Συρράκο-Χρούσιας-Καλαρύτες-Κουιάσα-Συρράκο, Περιστέρικ.α.

Share

26.5 ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Γιώργος Λεκάκης)

Συρράκο-Χρούσιας-Καλαρύτες-Κουιάσα-Συρράκο, Περιστέρι

 
Διαδρομή 9 χιλιομέτρων που ανεβοκατεβαίνουν στη χαράδρα του Χρούσια. Εκκίνηση από το πέτρινο Συρράκο. Αρχικά κατηφορίζουμε στη χαράδρα του Χρούσια με τα ορμητικά νερά του. Αφού φτάσουμε στην κοίτη, περνάμε απέναντι το ποτάμι και ανηφορίζουμε προς τους Καλαρρύτες. Αφού φτάσουμε στο άλλο πέτρινο χωριό των Τζουμέρκων συνεχίζουμε και πάλι προς τη χαράδρα από τη σκάλα των Καλαρυτών. Αφού πέσουμε για 2η φορά στη χαράδρα του Χρούσια, κοντά στο νερόμυλο Κουιάσα και τον εντυπωσιακό καταρράκτη, θα ανηφορίσουμε για τελευταία φορά προς την πλευρά του Συρράκου και θα φτάσουμε στο δρόμο στο ύψος των κεραιών. Το μονοπάτι δίνει συχνά σημεία θέας προς τα δύο χωριά, διάφορους καταρράκτες και τη χαράδρα του Χρούσια. Περισσότερα για τη διαδρομή εδώ.

Συρράκο
χαμηλά η χαράδρα του Χρούσια
 
φτάνοντας στο ποτάμι


καταρράκτες από την πλευρά του Συρράκου

ανηφορίζοντας για Καλαρύτες

2 πενηντάμετροι καταρράκτες από το φαράγγι του Συρράκου
Το Συρράκο και οι καταρράκτες του
 
θέα προς Καλαρρύτες και πάλι

19.5 Έστω και καθυστερημένα, το γράμμα που έστειλε η Μαρίνα Κοντάκη στους φίλους της για την ετήσια συνεστίαση του ΔΙΑΒΑΤΗ, παλιό αλλά πάντα επίκαιρο:

Λατρεμένες και λατρεμένοι μου Κρήτες και Βιαννίτες της Αθήνας και της Αττικής ολόκληρης. Σας πληροφορούμε και σας προσκαλούμε στην ετήσια εορτή και την κοπή της πίτας του συλλόγου μας <ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ> στις 28 Ιανουαρίου. Μαζί μας θα είναι ο Θανάσης Ραπτάκης με το συγκρότημα του. Τα χορευτικά συγκροτήματα του <Διαβάτη> με την φιλική συμμετοχή των <ΤΩΝ ΚΡΗΤΑΕΤΩΝ> της Ένωσης Κρητών των Βριλησσίων. Θα πιούμε ρακή και θα γλεντήσουμε όπως εμείς οι Κρητικοί ξέρουμε να γλεντούμε. Θα κόψουμε την πίτα μας και θα έχουμε ένα θαυμάσιο κρητικό γεύμα και γλέντι. Γλέντι, γλέντι όσο θέλει η καρδιά μας!!! Ελάτε να ξανασυναντηθούμε όσοι γνωριζόμαστε , να συστηθούμε όσοι δε γνωριζόμαστε!!! Σας εξομολογούμαι και σας διαβεβαιώ με μεγάλη συγκίνηση πως μέσα στον σύλλογο μας έχω ξαναβρεθεί με πολλά ξαδέλφια μου και φίλους που είχα να δω από την παιδική μου ηλικία και είμαι στα 67 τώρα. Είδα τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Γνωρίστηκα με άλλους συγγενείς και συνεπαρχιώτες που δεν είχαμε γνωριστεί ποτέ. Είναι τόσο μεγάλη η χαρά μου και περιμένω πως και πως πότε θα βρεθούμε στην ετήσια γιορτή και στις άλλες εκδηλώσεις του συλλόγου μας. Ελάτε να γλεντήσουμε και να ξεχαστούμε για λίγες ώρες από τα προβλήματα που όλοι έχουμε κι΄ από την κρίση που μας ταλανίζει.

16.5 Εκκλησιές παντού, διάσπαρτες. Μικρά διαμάντια αγάπης και ομορφιάς. (από τον Π. Κρουσταλάκη)

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Share

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ σας παρουσιάζει την διάλεξη του προέδρου του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού και καθηγητού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη, που δόθηκε την Πέμπτη 11.1.2018 στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

http://www.arxeion-politismou.gr/2018/03/blog-post_29.html

Κρητική Μουσική

1. Ράδιο Ερωτόκριτος Τυμπάκι

2. ΚΡΗΤΗ 87.5: http://www.kritifm.com/

3. Ρ/Σ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ http://www.erakradio.com/radio.