Newsletter

Εγγραφείτε στo newsletter μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του συλλόγου.

Σύνδεση

Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος

Share

 

«Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος, με υπομονή και περηφάνια»                                                         Μέρος 1ο

 

 

    Ο Αριστοτέλης περιγράφοντας κάποιον που δεν έχει τόπο καταγωγής και δε λογαριάζει ανθρώπους και αξίες, χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς από την Ιλιάδα του Ομήρου: ἀφρήτωρ, ἀθέμιστος, ἀνέστιος, δηλαδή άνθρωπος που ούτε συγγενείς έχει, ούτε νόμους ξέρει, ούτε σπιτικό έχει. Στο πρόσωπο αυτό θεωρείται φανερή μια διαστροφή της ανθρώπινης φύσης! Αντιθέτως, προβάλλεται ως φυσική ορμή η σύνδεσή μας με μνήμες, αφηγήσεις, αγαπημένες μορφές προγόνων, διαδρομές, ακόμη και απογοητεύσεις…

    Μας τραβάει το αίμα! Υπάρχει η κυτταρική μνήμη, αλλιώς δεν εξηγείται η λαχτάρα της ιδιαίτερης πατρίδας, η νοσταλγία, ο γλυκός ύπνος στο πατρικό, η αλλιώτικη γεύση των ντόπιων εδεσμάτων, η άφατη χαρά να σμίγει κανείς με τους «εδικούς».Ο Σοφοκλής παρουσιάζει τον Φιλοκτήτη να είναι μακριά από την πατρίδα του «ἄφιλον ἐρῆμον ἄπολιν ἐν ζῶσι νεκρόν».

    Οι διεσπαρμένοι Βιαννίτες διατηρούμε αμείωτη την αγάπη μας για τον τόπο μας. Ο Ι. Κονδυλάκης τη Βιάννο ανασταίνει στα έργα του και αυτή αποτελεί το αποκούμπι του στον Αθηναϊκό βίο του «Διαβάτη». Οι ιστορίες, οι αθιβολές και τα πειράγματα των πάντα σκωπτικών και αυθεντικών χωρικών της επαρχίας είναι η πρώτη ύλη της γελαστής παρέας, όπου κι αν βρίσκεται. Η περιλάλητη κρητική ιδιόλεκτος με τις πλούσιες εικόνες, τους άφθαρτους ιδιωματισμούς και τις ποικίλες πολιτιστικές επιρροές είναι ο θησαυρός που τροφοδοτεί την πνευματική μας ζωή. Οι «ποιητές», μαντινολόγοι, ξομπλιάστρες και ριμολόγοι, συνθέτουν το ανεξάντλητο βάθος των συναισθημάτων της ψυχής μας. Οι αυτοδίδακτοι λυράρηδες, οι τεχνίτες, οι χορευτές, οι βοσκοί, οι ξωμάχοι, οι νέοι και οι γραις συγκροτούν στη μνήμη μας το ετερόκλητο μωσαϊκό των αορείτικων χωριών μας. Επιστήμονες, συγγραφείς, τεχνοκράτες, στρατιωτικοί, καταξιωμένοι λειτουργοί, καπετάνιοι, διακεκριμένοι επαγγελματίες, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς Βιαννίτες, δοξάζουν την πνευματοτόκο επιρροή της προγονικής γης. Τέλος, η διαρκής υπενθύμιση της μαρτυρικής συμβολής της επαρχίας Βιάννου στους εθνικούς αγώνες με κορυφαία στιγμή το ολοκαύτωμά της από τις δυνάμεις του Ολοκληρωτισμού είναι το ακατάλυτο χρέος μας.

    «Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος…». Κάθε φορά που διαβάζω τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου, νομίζω ότι τον έχει γράψει για τη Βιάννο! Πρέπει με υπομονή και περηφάνια  να κρατήσουμε, με την προφορική παράδοση, με τη μαρτυρία, τη συμμετοχή, το σχόλιο, τη συνάντηση και τη συστηματική καταγραφή, ζωντανό αυτόν τον αδαπάνητο πλούτο της τόσο ιδιαίτερης πατρίδας. Να μην ξεχνάμε αυτό που έγραψε ο Ο. Ελύτης: «είμαστε από καλή γενιά».

 

                                                                          Γ. Ν. Στρατογιαννάκης

Κρητική Μουσική

1. Ράδιο Ερωτόκριτος Τυμπάκι

2. ΚΡΗΤΗ 87.5: http://www.kritifm.com/

3. Ρ/Σ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ http://www.erakradio.com/radio.